Theorie Martial Art
“Basistechnieken”
- Lees hier meer over de exameneisen m.b.t. kihon, kata en kumite vanuit de nationale bond.
- Lees hier meer over de extra kihon-oefeningen die deze sportschool hanteert.
- Lees hier meer over achtergrond van de sport en uitleg bij technieken.
- Lees hier meer over de banden (kyu-graden) en hier meer over tellen in het Japans.
Kyokushin Kihon - 基本
In Mas Oyama’s Kyokushin stijl van Karate is kihon een belangrijk onderdeel van de training. Door kihon met de juiste inzet uit te voeren toon je ook respect en discipline, beide belangrijke eigenschappen voor een Karateka. Er wordt daarom veel aandacht besteed aan de basistechnieken en de uitvoering van deze technieken in een bepaalde vorm. Een groot deel van de training voor beginners bestaat uit de warming-up en daarna Kihon. Ook gevorderden en masters blijven Kihon oefenen en afwerken. Deze aanpak is in lijn met de Japanse filosofie van Kaizen – 改善, oftewel continue verbetering.
Kihon – 基本 bestaat uit de training van de basistechnieken en is onderdeel van iedere les, altijd weer opnieuw. Dit omvat arm-en beentechnieken, zowel aanvallend als verdedigend en ademhaling en lenigheidsoefeningen. Door het goed en vaak uitvoeren van kihon perfectioneer je je bewegingen en worden deze een automatisme waarop je later in kumite (vechten) kunt terugvallen. Deze basistechnieken kunnen zowel uit stand (kihon) als in beweging (ido geiko) worden geoefend. Het dagelijks trainen van je kihon verbetert niet alleen je techniek, maar ook je kracht en je uithoudingsvermogen.
Kata - 型
Binnen een kata worden de geleerde basistechnieken in een vastgestelde vorm met een fictieve tegenstander uitgevoerd. Een goed uitgevoerde kata kan zeer indrukwekkend zijn. Niet alleen komen alle basistechnieken en alle geleerde standen in de diverse kata’s terug, maar vooral het oefenen van de overgang van de ene stand/techniek naar de andere. Binnen het kyokushinkarate kennen we een twintigtal officiële kata’s. Daarnaast kunnen de kata’s nog in “ura”, (andersom, met tegengestelde draaiingen) worden uitgevoerd.
Kata’s wordt onderverdeeld in Noordelijke en Zuidelijke kata’s in Japan. De Noordelijke kata’s gekarakteriseerd door de grote standen en technieken op afstand. Daarentegen zijn de Zuidelijke kata’s gekarakteriseerd door de technieken op kleinere afstand en ronde technieken en zijn meer sierlijk.
The Northern Kata
Taikyoku – 太極 sono Ichi, Ni en San
Pinan – 平安 sono Ichi, Ni, San, Yon en Go
Yantsu – 安三
Tsuki no Kata – 突きの型
Kankū – 観空 Dai
Sushiho – 五十四歩
The Southern Kata
Sanchin no Kata – 三戦の型
Gekisai Dai – 撃塞大
Gekisai Sho – 最破小
Tensho – 転掌
Saiha – 砕破
Seienchin – 征遠鎮
Garyu – 臥竜
Seipai – 十八手
Kumite
De rode draad in kyokushin karate vormt het vechten (kumite). Alles binnen het Kyokushin is erop gericht om het vermogen tot vechten te vergroten. Het is belangrijk dit te beseffen en tijdens elke training voor ogen te houden.
Wie karate wil leren, wil leren vechten en vechten kun je alleen maar leren door te vechten. Uiteindelijk zijn alle technieken erop gericht om contact te maken met een tegenstander. Alhoewel “full contact”, worden binnen de Kyokushinstijl wel een aantal regels in acht genomen. Zo worden er geen technieken gemaakt richting kruis, liezen, rug, knieën of gestrekte gewrichten. Ook wordt er niet gestoten naar het hoofd. Iedereen kan overigens sparren op eigen niveau en men houdt rekening met de ander.
Binnen Kyokushin Karate is de synergie van de juiste positie, het voetenwerk, het blokkeren en de uiteindelijke techniek essentieel, evenals:
– Kiai – 気合 (‘strijdkreet’)
– Kokyū – 呼吸 (‘ademhaling’),
– Hyōshi – 拍子 (’timing’),
– Zanshin – 残心 (‘alertheid’) en
– Kime – 極め (‘focus’).