Omoiyari Dojo

 

 

 

 

“We groeien door anderen te helpen”

wat betekent Omoiyari

Omoi yari (思いやり) betekent “consideratie”, “mededogen”, of “empathie” in het Japans. Het is samengesteld uit de woorden:

  • Omoi (思い), wat “gedachte” of “gevoel” betekent.
  • Yari (やり), wat van het werkwoord “yaru” komt en hier als een toewijzing of expressie van een gevoel kan worden geïnterpreteerd.

Samen duidt “Omoi yari” (思いやり) op een diepgaand begrip en zorg voor de gevoelens van anderen. Het is een belangrijk concept in de Japanse cultuur, waarbij het draait om het tonen van respect centraal staat.

De beste manier om het woord ‘Omoi’ uit te leggen aan een kind met emoties is door het te verbinden aan de 4B’s: Blij, Boos, Bedroefd en Bang. Deze emoities zijn herkenbaar en helpen een kind begrijpen wat het voelt.  ‘Yari’ of “doen” kan voor een kind beter worden geplaatst in de context van actie. Dit betekent: sturen wanneer nodig, loslaten om vrijheid te geven , en veel bewegen door actief te doen. Het proces van het ontwikkelen van empathie bij kinderen begint op dezelfde manier: door samen te bewegen en te sporten, terwijl ze leren om gevoelens te benoemen, te herkennen en te observeren bij anderen.   In Japan wordt de combinatie “Omoiyari” gezien als de kunst van onbaatzuchtige compassie. Het vermogen om je in te leven in een ander, door te kijken door hun ogen en te voelen wat zij voelen. Het is zo naadloos verweven in het dagelijks leven in Japan en toch wel iets heel unieks.

Het is bijzonder omdat het medeleven tot een wezenlijk onderdeel van de gemeenschap maakt.

 

Dit is iets wat je aan alle kinderen wilt leren en meegeven voor hun latere ontwikkeling tot volwassenen, zoals wij het als ‘jonge jongens’,junioren,  pubers ,jong volwassenen,volwassen van onze ‘grootmeester’ Shihan Egberth Thomas (7de Dan) hebben geleerd. </sHet is geweldig dat wij deze waardevolle lessen kunnen doorgeven aan de volgende generatie. ‘Osu’  Sensei Fabian de Vos en Senpai Joost de Gussem

“Osu” (uitgesproken als oesh) is een term die vaak gebruikt wordt in de Japanse vechtsporten, zoals karate. Het heeft verschillende betekenissen, waaronder respect, doorzettingsvermogen en de bereidheid om te leren. Het wordt vaak gebruikt als een groet of om instemming te tonen.

Het doorgeven van waardevolle lessen aan de volgende generatie is cruciaal, omdat het helpt om wijsheid, discipline en respect te cultiveren.