Kyokushinkai
“The Strongest Karate”
Introductie
Verschillende vormen van oosterse vechtsporten dateren van 3000 voor Christus. In de 15de en 16de eeuw na Christus was het in Japan verboden om wapens te gebruiken en maakte karate -wat lege hand betekent- een opmars. Karate is zowel een vechtsport als een filosofie. Omdat iedereen een andere persoonlijkheid heeft zijn er verschillende interpretaties van de sport en heeft iedere leraar zijn eigen stijl (ryo).
Kyokushin kai is, net als andere karate stijlen, een van oorsprong Japanse vechtkunst. De uitvinder van deze stijl is Masutatsu Oyama, een Koreaan die woonachtig was in Japan. Karate is op zich een van traditioneel Chinees kempo afgeleide gevechtskunst uit China, die in Okinawa en later in Japan verder is ontwikkeld.
De stijl die momenteel het meest gevolgd wordt is Kyokushinkai en is opgericht in 1950 door Masutatsu Oyama. Kyokushinkai betekent uiterste (kyoku), waarheid (shin) en kai (samenwerken) en het omvat het beoefenen van technieken (kihon), schijngevechten (kata), sparren (kumite) en breektesten (tameshi-wara). Deze stijl van karate wordt gepraktiseerd in meer dan honderd landen en in Nederland zijn er tientallen scholen aangesloten bij de nationale bond.
Loek Hollander bracht in 1962 de karatesport (Kyokushin) vanuit Japan naar Europa. Hij was toen al 4e dan. Later heeft de graduaties in deze tak van sport nog verder omhoog geschroefd naar uiteindelijk 10e dan. Hollander was leerling van de Japanse grootmeester Sosai Oyama.
Nederland kende jarenlang twee grote karateka’s: Jon Bluming en Loek Hollander. Hollander was een verfijnde kenner van Karate. De door hem opgerichte Kyokushin organisatie, de huidige NKKO, is de oudste in Nederland.
Shihan Egberth THOMAS begon met Kyokushinkai-karate. Hij schreef zich in bij de Shihan Loek HOLLANDER Dojo in Rotterdam, waar hij een passie voor deze Kyokushinkai-karate ontdekte. Na 3 jaar onophoudelijk trainen met een snelheid van 5 sessies per week behaalde hij de zwarte band. In 1982 behaalde hij zijn 4e dan en in Shihan 7e dan in 2013.
In 1989 was Fabian Jordi als 13- jarige witte band gestart achter het dolfijn zwembad in de gymzaal in Maassluis door Rini Bakelaar. Met veel coaching van Senpai Nick Jie A Joen en extra trainingen in het ‘kralingse bos in Rotterdam’ en trainingen in Dojo Shihan Hollander werd ik voorbereid voor mijn examen – Zwarte Band. Dit had precies nominaal geduurd en betrof 10 jaar training en in 1999 haalde Fabian Jordi zijn zwarte band shodan – 1e Dan op het 32e internationale 5-daagse zomerkamp bij Loek Hollander † gehouden op nationaal sportcentrum ‘Papendal”. Nog steeds herinner ik mij de knipoog van Shihan E. Thomas tijdens de Tameshiwari in het Examen van drie planken met achtereenvolgens 3 stuks seiken-chudan tsuki, 3 stuks jodan-mawashi-geri en 3 stuk chudan- yoko- geri.
In 2002 met Shihan’s Loek Hollander toen 8e dan, Andre Drewniak toen 6e dan (Poland), Tsutomu Wakiuchi toen 6e dan (Italy).
In 2008 een indrukwekkend 41ste west European kyokushin karate summerschool met kancho Matsui (also known by his Korean name of Moon Jang-gyu) uit Japan. En uiteindelijk in 2010 wordt Fabian ook Sensei 3e dan en nog steeds onder Shihan Loek † en Shihan Thomas in de examen commissie.